De senaste artiklarna
2 januari 2023
Genom att använda ALbee gasflaskor kan de anställda på DynaMate AB utföra sitt arbete snabbare och med mindre påfrestning. Svetsarbetet blir säkrare och mer ergonomiskt med 5- och 11-liters gasflaskor.
14 december 2022
GroPro AB ligger i staden Bjuv som även kallas den ”svenska ärthuvudstaden”. Följ med oss och träffa dess vd Bengt Persson, en pionjär inom utvecklingen av cirkulär livsmedelsproduktion, och upptäck hur Green Origin-gas bidrar till att begränsa utsläppsintensiteten i hans företags livsmedelsproduktion.
19 oktober 2022
William is a young ambitious salesman who lives in Stockholm. His daily work consists of building new Client relationships,  managing and looking after existing customers.
12 september 2022
Marcel Magér, Sales Director E&P/M&P Denmark & Norway at Air Liquide and Brian Rudolph, Group Purchasing Manager at Steel Products
14 juni 2022
Air Liquide har tagit flera ambitiösa och långtgående initiativ som en del av koncernens färdplan för energiomställning.
2 juni 2022
Man kanske kan tycka att Air Liquides nya gasflaska Qlixbi ser avancerad ut på papperet. Detta kan säkert avskräcka lite vid första anblicken, men Qlixbi är mycket enkel att hantera och förstå sig på. William Eklöf, som är säljare på Air Liquide i stockholmsregionen, föredrar därför att komma ut till sina kunder och låta dem testa Qlixbi i lugn och ro. Detta fick så klart även Leo Avram, ägare till Mälardalens Plåt & Maskinbearbetning, göra, och han beslutade faktiskt där och då att börja använda Qlixbi, något han inte ångrat en minut.
1 juni 2022
Det är ingen nyhet att gasens renhet har en betydande inverkan på mätresultatens tillförlitlighet på laboratorier. Vad som är mindre känt är att kringustningens kvalitet också är mycket viktig.
1 juni 2022
Morgane Dignan började arbeta på Air Liquide i det så kallade VIE-programmet (Volunteer for International Experience) och fick sedan fast anställning som chef för digitalisering och innovation.
30 maj 2022
Kryogena gaser används i stor utsträckning i laboratorier såväl som vid läkemedelstillverkning, inom industrin och till och med i restauranger. Användning av kryogena gaser ger ett antal unika fördelar, men det finns risker kopplade till detta också.
18 maj 2022
Till en början skulle hon bara göra praktik hos Air Liquide. Men båda parter trivdes så bra med varandra att hon snart erbjöds anställning som processtekniker.
24 mars 2022
IKEA-varuhuset i Malmö vill arbeta ännu mer cirkulärt, också när det gäller de egna köken. Och vad kan vara mer lokalt än att odla sin sallad med hjälp av avancerad teknik och klimatsmart gas i en container direkt på varuhusets parkeringsplats?
8 mars 2022
Cristina kommer ursprungligen från Spanien där hon började på Air Liquide efter sin civilingenjörsutbildning, med specialisering inom miljö och hållbarhet.
1 mars 2022
Qlixbi har utformats i nära samarbete med en stor grupp professionella svetsare med syfte att förbättra för dig som svetsar.
28 januari 2022
En viktig anledning till att livsmedel har begränsad hållbarhet är syret i luften. Syret främjar utveckling av en mängd olika bakterier och mikrober, vilka i sin tur angriper livsmedlet.
25 januari 2022
Vid svetsning i rostfria stål är det viktigt att metallen bibehåller sina rostfria egenskaper, d v s värmezonen (HAZ) ska minimeras så mycket som möjligt.
9 december 2021
Det finns ingenting som är så viktigt på vår jord som rent vatten och att vårda vårt vatten rätt kan vi göra redan idag. Air Liquide utvecklar spännande och miljösmarta lösningar som förbättrar vattenrening och vattenkvaliteten med hjälp av koldioxid, ozon och syre. Dessa gaslösningar kan hjälpa kommuner och företag att skapa en bättre miljö lokalt, vilket på sikt även får en global påverkan.
1 oktober 2021
I Norden finns en mängd mindre bryggerier. Vissa av dessa drivs kommersiellt, medan andra är rena hobbyprojekt. Det anmärkningsvärda är att många av dessa mikrobryggerier brygger öl av mycket hög kvalitet.
20 september 2021
Tallolja raffineras och blir till råmaterial för färger, smörjmedel och lim. I produktionsprocessen för tallolja och harts krävs flytande nitrogen.
2 augusti 2021
Olga Zouboff trivs bra med sitt jobb på Air Liquide: “Jag drivs hela tiden att bli bättre och får samtidigt bra stöd. Det händer alltid något nytt, så arbetet är hela tiden spännande”, säger Olga.
1 juli 2021
BH Svets AB är ett privatägt företag som ligger i Habo, en liten ort en dryg mil norr om Jönköping. Företaget är specialiserat på högkvalitativa svetsarbeten för bl a EatGood Sweden AB som säljer ugnar för hälsosam fritering.
1 juli 2021
Man skulle kunna tro att det inte finns några större skillnader mellan de olika argongasblandningar som industrigasbolagen erbjuder, men Air Liquides produktprogram ARCALTM sticker ut i mängden. ARCAL basutbud gör det enkelt att välja rätt gas för de flesta typer av svetsning och ARCAL Tekniska skyddsgaser väljer du när du behöver något extra.
22 juni 2021
Elodie Déjean är en dedikerad och passionerad ingenjör som i sitt dagliga arbete är med och påverkar marknadens utveckling inom livsmedels- och läkemedelsindustrin. Hon kommer ursprungligen från Frankrike men flyttade till Lund för att slutföra sina studier på Lunds Tekniska Högskola. Meningen var att stanna i fem månader, nu tio år senare bor hon fortfarande kvar i Sverige.
8 juni 2021
Den svenska båttillverkaren Arronet Teknik AB fick ett tips av Air Liquides svetsexpert: “Använd en svetsgasblanding med argon och helium istället för ren argon!” Sagt och gjort – resultatet blev bättre inträngning i materialet och snyggare svetsfogar, men framförallt snabbare produktion.
1 maj 2021
Hållbarhetsarbete är inte längre en parentes på företagens webbsidor eller i årsredovisningar. Allmänheten kräver – och framför allt vår planet behöver – fler insatser av företag idag. Alla måste helhjärtat och äkta arbeta för en hållbar framtid. Förutom alla små förändringar som vi gör på våra arbetsplatser kan företag ta ett större ansvar och arbeta strukturerat och målmedvetet framåt. På Air Liquide synar vi våra interna processer och vi tittar på produkternas egenskaper och hur vi kan bidra till hållbara lösningar, samt så klart vilka vi väljer som leverantörer och samarbetspartners.
21 april 2021
HVACR-industrin (Heating, Ventilation, Air Condition, Refrigeration) står inför en stor utmaning i och med den nya europeiska F-gasförordningen som började gälla redan 2015. Förordningen, som ingår i European Climate Change Program, har tillkommit för att minska utsläpp av vissa fluorerade växthusgaser som bidrar till den globala uppvärmningen. HVACR-industrin påverkas av förordningen eftersom köldmedel, som används till bl a värmepumpar, kyl- eller frysutrustningar, nu måste fasas ut vid nyinstallation och service, till följd av hög miljöpåverkan.
26 mars 2021
De allra flesta laboratorier arbetar aktivt med säkerhet. Ändå inträffar incidenter – vissa med allvarliga följder – som hade kunnat undvikas. Här följer en beskrivning av de fem vanligaste områdena där det är lätt att göra en miss när du hanterar gaser i laboratoriet.
25 mars 2021
Du kan välja mellan två smarta sätt när du ska köpa din bärbara gasflaska. Antingen köper du din flaska online eller så väljer du att besöka en av våra återförsäljare.
8 mars 2021
Alla har möjlighet att göra sin egen resa här hos oss. Givetvis är varje dag på jobbet ett lagspel, men som arbetsgivare ser vi individens potential och vilja att utvecklas och avancera inom bolaget som något mycket positivt. Det är spännande att vara med när någon växer i sin roll, oavsett om medarbetaren är helt ny hos oss eller har varit med i många år. Vi har exempel på medarbetare i bolaget som har börjat som gasfyllare och som så småningom har blivit marknadsdirektör. Alla kan förstås inte göra just den resan, men det är viktigt att var och en känner att det finns utrymme och möjlighet att utvecklas dit man vill.
11 februari 2021
De kunder som använder myGAS idag vet att det nätbaserade verktyget lämpar sig väl för allt det administrativa kring köp, produktinformation och tidigare beställningar av gas hos oss. De flesta använder myGAS från datorn på kontoret, men det finns flera tillfällen när du behöver större rörlighet. Då är myGAS mobilapp ett ypperligt komplement som förenklar och ökar tillförlitligheten kring dina beställningar av gaser.
5 februari 2021
Koldioxid är ett bättre alternativ till de mindre hälsosamma mineralsyrorna svavelsyra och saltsyra när man vill justera pH-värdet på avloppsvattnet i ett reningsverk. En lösning med koldioxid medför inga hälsorisker för personalen och är enklare att hantera, samtidigt som den är hållbar för miljön och mer ekonomisk.
18 januari 2021
Konventionella gasflaskor på 50 och 20 liter är ofta mindre lämpade för arbetsmiljöer som är trånga och högt belägna eftersom flaskorna är otympliga och tunga. Även det faktum att de traditionella flaskorna är hyrflaskor visade sig vara mindre lämpligt för Simo Aittola, ägare av VVS-installationsfirman Pyhäjoen LVI-Tarvike. Simo valde därför att köpa ALbee gasflaskor till sin verksamhet.
3 december 2020
Air Liquide har utvecklat en säkerhetsutbildning som enkelt beskriver hur du ska göra för att hantera våra produkter, gaserna, på säkrast möjliga sätt.
2 december 2020
Hela 1,2 miljarder ton livsmedel går till spillo varje år över hela världen. Detta är inte bra, vare sig ur etisk eller ekonomisk synvinkel eftersom kostnaden för detta svinn närmar sig 825 miljarder euro per år. Mot den bakgrunden är all utveckling som bidrar till att bekämpa matsvinn mycket välkommen.
26 november 2020
Man skulle kunna tro att det inte är någon mening med att jämföra gas på gasflaskor från olika gasleverantörer. Produkterna ser ut att vara i det närmaste identiska och det som möjligen skiljer dem åt är priset. Men i praktiken är det mycket mer än så...
29 oktober 2020
För oss är och har säkerhet alltid varit prioritet nummer ett. “Safety First” genomsyrar hela vår verksamhet och står överst på agendan vid såväl interna möten som vid möten med dig som kund. Därför vill vi nu ta med dig på en “safety walk”!
9 oktober 2020
Att välja och utforma lämpliga förpackningar för en livsmedelsprodukt är ingen lätt uppgift, särskilt då förpackningens kvalitet och utseende har avsevärd betydelse för produktens framgång. En av de viktigaste parametrarna när det gäller kvalitet är naturligtvis hållbarheten. Längre hållbarhet är givetvis inte bara fördelaktig för tillverkaren, utan även för konsumenten.
15 september 2020
Det är ingen hemlighet att förbättringar av produktionskvalitet och kostnadseffektivitet – ofta betydande sådana – kan uppnås om en leverantör är villig att samarbeta aktivt med sina kunder. Särskilt när det gäller nya produktionsprocesser, till exempel FDM-printing baserad på strängsprutning med metall.
10 augusti 2020
Air Liquide har tagit fram ett nytt “white paper”-dokument som riktar sig till dig som använder gasflaskor i ditt dagliga arbete på labbet. Dokumentet beskriver hur du ska hantera gasflaskorna och vilka säkerhetsåtgärder du bör vidta för att laboratoriet ska vara en säker och trygg arbetsplats för dig och dina kollegor. Ladda ner white paper om hur du arbetar säkert med gaser! Ladda ner white paper !
29 juli 2020
Ole’s, som ligger i Edsevö i Finland, är ett familjeföretag som producerar hamburgare och kebabprodukter av hög kvalitet. Ole’s produkter säljs till grossister, restauranger och hamburgerrestauranger över hela Finland. Ole’s anser att hållbarhet är mycket viktigt och man har till och med lanserat den första klimatneutrala biffen någonsin.
19 maj 2020
I dag lägger de flesta företag stor vikt vid miljön. Det beror å ena sidan på genuin omtanke om miljön och en strävan efter att bli mer hållbara, å andra sidan på strategiska beslut för att uppfylla kundernas ökande krav på hållbara produkter. Hos Air Liquide har omtanke om miljön alltid haft en viktig roll i affärsverksamheten. Därför utvecklades konceptet Green Origin.
17 april 2020
Många företag har stort fokus på miljö och hållbarhet, och en av de viktigaste frågorna gäller vad en verksamhet kan göra för att minska sina koldioxidutsläpp.
5 mars 2020
Förra året satte Air Liquide i nordvästra Europa samman ett tvärfunktionellt och gränsöverskridande team som fick i uppdrag att göra en handlingsplan för inkludering och mångfald. Fokus för teamet var jämställdhet och inkludering av olika generationer. Teamets idéer har nu omvandlats till en handlingsplan som kompletterar och stödjer det arbete bolagets HR-avdelningar redan gör.
30 januari 2020
Air Liquide har mer än 50 års erfarenhet inom värmebehandling och en solid expertis som vi har byggt upp för att kunna erbjuda kvalitativa gaslösningar för värmebehandling. Utöver gas, utrustning och installationer erbjuder Air Liquide sina kunder ett mervärde genom den applikationsanpassade servicen för värmebehandlingsprocessen.
9 januari 2020
I datacenter finns ett stort antal servrar, vanligtvis i relativt kompakta utrymmen. De har ofta en enorm golvyta – 50 000 m² eller mer är inte ovanligt – och en stor del av utrymmet tas upp av långa rader med 19-tumsrack som är fyllda uppifrån och ner med servrar. Därmed genereras en hel del värme, vilket innebär att datacenter måste vara utrustade med kraftfull kylning.
10 december 2019
En lyhörd och kompetent partner, som är helt insatt i de krav som gäller vid avgastester under verkliga förhållanden, och som utför sitt uppdrag på ett effektivt, professionellt och punktligt sätt, kan vara guld värd. Detta är exakt vad Air Liquides erbjudande för emissionsmätning innebär.
29 november 2019
Francesco Collini, Efficiency Project Lead på Air Liquide UK, berättar om VIE-programmet, om att arbeta internationellt, att förvandla dammiga årsrapporter till försäljning och marknadsföring samt vikten av delade värderingar.
21 november 2019
Laboratorier utför allt oftare analyser på isotoper eftersom isotopanalyser kan ge unika resultat.
4 november 2019
Inom industrin och på laboratorier, där personalen hanterar giftiga, brandfarliga eller explosiva gaser, är det mycket viktigt att arbeta förebyggande med arbetsmiljön, t ex att använda väl fungerande gasdetektorer.
17 oktober 2019
ALLEX-programmet (Air Liquide Leading EXcellence) ger nyutexaminerade kandidater chansen att, tillsammans med andra drivna och ambitiösa ‘young professionals’, bli en del av ett Europeiskt nätverk. Deltagarna får möjlighet att arbeta i olika länder och skaffa sig arbetslivserfarenhet från olika delar av Air Liquides industrigasverksamhet. Detta gagnar inte bara företaget, utan hjälper också de nyutexaminerade att utvecklas inom verksamheten.
3 oktober 2019
Den senaste utvecklingen gör det möjligt att uppnå perfekt temperaturreglering under produktion och transport av livsmedelsprodukter som kött, fisk, fjäderfä, grönsaker, ost och pasta. Detta ger några betydande fördelar.
26 september 2019
DHL-stafetten är ett motionslopp för företag och äger rum i Aalborg, Aarhus, Sönderjylland, Odense och Köpenhamn. Kollegor från Air Liquide ställde upp i deltävlingen i Köpenhamn den 30 augusti i år, där det bjöds på både fint väder och personliga rekord. Traditionsenligt avslutades kvällen med grillning och trevligt umgänge i “Air Liquide-tältet”.
24 september 2019
Additive Manufacturing – eller industriell 3D-printing – blir allt mer populärt i samband med produktion av metalldelar, eftersom 3D-tekniken utvecklats och gör det möjligt att serieproducera. Laser Beam Melting har visat sig vara en lovande och konkurrenskraftig teknik, och allt fler verksamheter upptäcker de tekniska och ekonomiska fördelar som Laser Beam Melting kan erbjuda. Det finns emellertid många frågor som måste besvaras innan du på ett så effektivt sätt som möjligt kan börja producera med Additive Manufacturing.
23 september 2019
AR (Augmented Reality) är en teknik som kan underlätta arbetet för både yrkesskolor och industriföretag där svetsning står i centrum. Med en AR-utrustning kan man på ett naturtroget sätt, och under skyddade och trygga former, simulera olika tänkbara scenarion och på så sätt förutse brister, fel och eventuella arbetsmiljöproblem.
16 augusti 2019
För inte så länge sedan var det självklart för de flesta i västvärlden att en av dagens måltider skulle innehålla kött, och vegetarianerna var inte särskilt många. Idag däremot ökar trenden att välja en livsstil som semi-vegetarian eller flexitarian. Vi skär ner på köttkonsumtionen till förmån för mer hållbara grödor och mat som innehåller mer grönsaker. T o m världens största snabbmatskedja McDonalds följer trenden och lanserade sin första veganburgare, McVegan, i Sverige och Finland för ett par år sedan.
18 juni 2019
Det kan få allvarliga ekonomiska följder om ett företag bryter mot de regler som gäller för kylkedjor, inte minst eftersom det kan leda till allvarliga hälsoproblem för kunden.
16 maj 2019
Det är väl känt att förekomsten av oxygen i vätskor, som drycker, såser, olivolja eller läkemedel, leder till oxidering. Och eftersom oxideringen påverkar hållbarheten negativt är det lämpligt att minimera mängden oxygen så långt det går. "Oxygenhantering" är en serie åtgärder som ser till att oxygenresterna i slutprodukterna hålls nere på ett minimum.
2 maj 2019
Han hade tänkt bli professionell fotbollsspelare men vid 18 års ålder bytte Simon Wiciak bana. Simon, som kommer från en liten by nära Cognac i Frankrike, tog istället ingenjörsexamen och upptäckte Air Liquides VIE-program.
11 april 2019
Myndigheter och konsumenter ställer – med rätta – allt högre krav på god hygien inom livsmedelsbranschen. Med den senaste generationen av ”Cryo Cabinet” från Air Liquide – en serie högteknologiska kryogena skåp – lanseras flera innovativa tekniker för att uppfylla dessa krav på ett optimalt sätt.
22 mars 2019
EnviDan A/S, ett välrenommerat konsultföretag inom avloppsrening med kontor i Danmark, Sverige och Norge, kontaktade Air Liquide i Danmark, då en av deras kunder, Novafos, hade fått ett akut problem med sin avloppsreningsanläggning.
7 mars 2019
Finn Spring Ltd. är Finlands största tillverkare av källvatten. Detta familjeföretag startade 1991 och har idag 80 medarbetare. Finn Spring Ltd. ligger i Mellersta Österbotten i Finland och producerar över 80 miljoner liter källvatten per år.
25 februari 2019
VIE (Volontariat International en Entreprises) är ett internationellt praktikprogram för europeiska medborgare som nyligen tagit sin masterexamen. Läs mer om programmet här.
11 februari 2019
Fattig eller rik, privatperson eller företagare – oavsett vilket är det viktigt att tänka, vilja och agera hållbart. När du förlänger hållbarheten på dina livsmedelsprodukter, utan att för den skull göra avkall på kvalitet och färskhet, medverkar du till att minska svinnet av livsmedel.
22 januari 2019
Air Liquides Summer School är ett unikt program för internationella studenter inom ekonomi eller vetenskap som vill veta mer om företaget och dess verksamhet.
8 januari 2019
Större företag transporterar vanligtvis sina gasflaskor med lastbil, men mindre företag och privatkunder vill kanske ordna transporten på egen hand. Oftast väljer man då en skåpbil eller en vanlig personbil, d v s fordon som inte är avsedda för ändamålet. Detta är inget problem i sig, men det är viktigt att följa lagkraven. Vi på Air Liquide rekommenderar även att du följer våra säkerhetsregler. Malou Lindberg, Industrial Merchant Packaged Gases & Specialty Gases Director Norden, med ansvar för Air Liquides produktion av industrigaser och specialgaser på gasflaskor, förklarar här vad du bör tänka på.
29 november 2018
På många laboratorier behöver man gas på gasflaskor. Att använda flaskorna på ett korrekt och säkert sätt är inte alltid det lättaste. I ärlighetens namn är gasflaskor vanligtvis otympliga och opraktiska. Dessutom är det ofta svårt att snabbt kontrollera om gasflödet är stängt eller hur mycket gas som finns kvar i flaskan.
20 november 2018
VIE (Volontariat International en Entreprises) är avsett för europeiska medborgare som nyligen tagit sin masterexamen. Genom vårt internationella praktikprogram kan du göra din praktik i något av de 80 länder där Air Liquide är verksamt!
12 november 2018
Här får du några användbara tips som kan göra nästa fest riktigt lyckad!
21 oktober 2018
Förut var de användare som bara hade behov av en mindre mängd helium, t ex för att fylla sina ballonger, tvungna att hantera stora och tunga gasflaskor, samtidigt som de behövde teckna hyresavtal för att få sin gasflaska. Visserligen kunde användarna också köpa heliumflaskor för engångsbruk, men dessa har nackdelen att de måste lämnas till återvinning efter användning.
21 oktober 2018
Det går inte att överskatta vikten av en professionell inställning till frågor som rör hygien inom livsmedelsindustrin. Även relativt små brister kan få långtgående och allvarliga konsekvenser.
21 oktober 2018
Användning av additiv tillverkning (3D-printing) ökar i snabb takt, och allt fler verksamheter inser fördelarna, bl a för att teknologin nu är tillräckligt mogen för serieproduktion.
21 oktober 2018
Det finns ett par saker att tänka på om du funderar på att köpa en LBM-maskin (Laser Beam Melting). Beslutet kan bli komplicerat eftersom valet av en viss maskin ofta medför val av specifik kringutrustning.
21 oktober 2018
Renée Schellekens, säljare inom Food & Pharma på Air Liquide i Nederländerna, började jobba där för ett år sedan som en del av ALLEX-programmet.
18 oktober 2018
Kan du tänka dig en karriär på Air Liquide men vet inte vilket arbetsområde som är bäst för just din utveckling? Då är Air Liquides ALLEX-program något för dig! ALLEX gör det möjligt för dig att upptäcka din potential för en framtida karriär.
17 oktober 2018
Att välja rätt rengas för ett laboratorieinstrument eller en laboratorieapplikation kan vara förvirrande. Air Liquide har gjort ditt val av gas enkelt genom att reducera antalet möjliga varianter till två renhetsgrader: Alphagaz 1 och Alphagaz 2.