– Jag har redan vissa idéer om hur jag kan växa på lång sikt!

Kvinnor i techbranschen: Jeannine Frijns
Människorna bakom
|
18 maj 2022

Till en början skulle hon bara göra praktik hos Air Liquide. Men båda parter trivdes så bra med varandra att hon snart erbjöds anställning som processtekniker.

Jeannine Frijns växte upp i Wateringen – en liten stad i södra Nederländerna – och tänkte sig först en karriär som tandläkare eller veterinär. Senare blev hon intresserad av kemi och matematik, och började studera vid det tekniska universitetet i Delft. Där tog hon en kandidatexamen i molekylärvetenskap och teknik, och sedan en masterexamen i kemiteknik.

Önskelista

– Olika företag brukade komma till universitetet för att presentera sig. Air Liquide, som jag aldrig hade hört talas om innan, var ett av dem, säger Jeannine. – Jag skulle göra min praktik och Air Liquide gav ett gott första intryck.

Jeannine ville göra praktik på ett större kemiföretag som skulle vara inriktat på hållbarhet och helst inte ligga för långt hemifrån. –  Jag sa att jag var intresserad och skickade mitt cv samma kväll. Några dagar senare fick jag komma på intervju.

Autotermisk reformator

– Efter praktiken började jag arbeta som processtekniker vid Air Liquides anläggning i Rozenburg, nära Rotterdam.

– Mitt arbete handlar främst om den autotermiska reformatorn. Det är en produktionsenhet – en av många här på anläggningen – som tillverkar syntetgas från naturgas, ånga och rent syre. Mitt jobb är att optimera produktionen och om möjligt förbättra säkerheten ännu mer samt minska utsläppen. Och om något går fel någonstans, eller om vi behöver planera in ett underhållsstopp, är det mitt och mina kollegors ansvar.

Hållbar ånga

– Jag har till exempel arbetat på ett projekt där vi vill göra vår produktion av ånga mer hållbar genom att integrera en elektrisk panna. Jag har redan planerat och beräknat olika scenarier för det. 

– Jag ser också efter kylvatten- och ångsystemen för hela anläggningen och är en del av teamet för livsmedelssäkerhet. Det hanterar CO2 i läsk, bland annat. Eftersom gas är en ingrediens krävs ett antal inspektioner.

Team Technology

– Det team jag tillhör, Team Technology, är en trevlig grupp på elva, främst yngre, kollegor. Som tur är finns det också några i teamet som har arbetat här längre och som har stor kunskap om teknikprocesserna på anläggningen.

– Jag trivs väldigt bra här. Det finns många olika Air Liquide-produktionsenheter här, som kraftvärmepannor för ånga och elektricitet, vätgasanläggningar, och så klart den autotermiska reformatorn, där jag arbetar. Det gör det till en levande och spännande plats som ständigt är under utveckling. Inte bara när det gäller själva produktionsenheterna, utan också i ett större sammanhang. Tänk bara på den roll väte kommer att ha inom en nära framtid.

Framtidsplaner

– Jag har redan vissa idéer om hur jag kan växa inom Air Liquide på lång sikt. Det finns flera intressanta alternativ, men under de första åren vill jag fortsätta arbeta som processtekniker.

Läs mer om karriär på Air Liquide

Dela