"Här finns många dörrar som öppnar upp för en mängd olika möjligheter"

29/11/2019

Francesco Collini

Francesco Collini, Efficiency Project Lead på Air Liquide UK, berättar om VIE-programmet, om att arbeta internationellt, att förvandla dammiga årsrapporter till försäljning och marknadsföring samt vikten av delade värderingar.

Ambitiösa och nyutexaminerade studenter ser inga begränsningar när det gäller att finna sin väg ut i arbetslivet. 28-årige Francesco Collini är en av dem.

“Jag har bott långt ‘hemifrån’ en tredjedel av mitt liv nu, och ärligt talat, om jag är i mitt eget land, i Belgien eller i Kina, spelar ingen roll. Jag är ung och jag vågar prova”.

Francesco, som idag är Efficiency Project Leader på Air Liquide UK i Birmingham, växte upp i en liten stad i den italienska regionen Abruzzi som ligger i Appeninerna. Han tog examen från Politecnico di Milano och gick sedan en kurs på Tongji University i Shanghai innan han genomförde sin Masterutbildning på det prestigefyllda universitetet Grandes Ecoles of France, ESCP Europe.

Air Liquide var dock tidigt en del av Francescos karriär. “Jag hörde talas om företaget under mina kandidatstudier och ännu mer under mina masterstudier i Paris”.

Imponerad av atmosfären av öppen kommunikation, sökte Francesco till VIE-programmet och fick möjlighet att börja på Air Liquide i Belgien. “Det verkade som en bra möjlighet hos ett intressant företag i en internationell stad. Att arbeta på ett produktionsföretag har alltid lockat mig, och jag värdesätter Air Liquides fokus på ny och miljömedveten teknik”.

Under sitt första år på företaget lade Francesco ner mycket tid på att undersöka och analysera verksamheter och industrier och att utvärdera deras behov av gas. “Jag djupdök i databaser, letade efter nya affärspartners och andra samarbetspartners samt mässor och gjorde presentationer och liknande”.

“Under mitt andra år började jag i en roll med mer fokus på kommersiell analys, vilket innebär granskning av månadsrapporter samt operationella och kommersiella beslut. Jag tillbringade en del tid med säljavdelningen eftersom granskningarna var kommersiellt inriktade, men jag lade definitivt ner mer tid på att sitta och analysera siffror”.

Under sina 15 månader på VIE-programmet blev det viktigt för Francisco att kunna presentera sina rapporter så att resultatet kunde användas som praktiska verktyg för ledare som ska ta viktiga affärsmässiga och tekniska beslut. “Det var ett bra sätt att lära sig om verksamheten”, bekräftar han. Jag lärde mig om den kommersiella delen av Air Liquides verksamhet, om tekniken som används inom olika industrier, om kunder och konkurrenter samt om hur produktion och distribution fungerar i verkligheten. Dessutom fick jag lära mig om Air Liquides operationella och kommersiella strategier och hur vi tar beslut”.

Flytten till Air Liquide UK blev ett naturligt steg för Francesco. På Air Liquide UK arbetar han nu med att ta fram klara riktlinjer för vad som kan skapa mervärde för företaget. “Jag gillar att företaget är stabilt och knyter an till många producerande branscher, inklusive innovativa och miljövänliga sådana”, säger han efter tre år på företaget. “Kulturen här går i linje med mina egna värderingar. Jag gillar också att företaget finns i många länder och att de uppmuntrar internationell rörlighet”.

Men Francesco tänker också på framtiden. “Det vore fantastiskt att arbeta ‘på fältet’ i ett utvecklingsland, kanske inom FN eller någon annan välgörenhetsorganisation och kanske för Air Liquide om jag kan göra skillnad. Arbetet inom Air Liquide har varit en bra erfarenhet för mig och jag rekommenderar företaget till andra nyutexaminerade”.

Francesco Collini är också tydlig med att det är viktigt att ta ansvar för sin egen karriär. “Ibland måste du hitta din egen väg, och på Air Liquide finns det definitivt många dörrar som öppnar upp för en mängd olika möjligheter”.

VIE

Nyexaminerade kan kickstarta sin karriär på Air Liquide genom International Volunteer Program (VIE). Francescos resa tog honom från en liten stad i Appeninerna via Milan, Shanghai, Paris och Bryssel till UKs andra största stad; Birmingham.

VIE står för “Volunteer for International Experience”. Programmet har skapats av den franska staten och riktar sig till nyutexaminerade studenter. För att kunna söka behöver du ha en masterexamen och vara europeisk medborgare. Målet med programmet är att uppmuntra franska företag att utveckla sin verksamhet utomlands samt att ge nyutexaminerade studenter möjlighet till att skaffa sig internationell erfarenhet i franska bolag världen över. 

Frågor?

Kontakta oss, gärna på engelska, så hjälper vi dig! 

Kontakta oss