”Jag drivs hela tiden att bli bättre”.

Olga Zouboff, Energy Manager på Air Liquide.
Människorna bakom
|
2 augusti 2021

Olga Zouboff trivs bra med sitt jobb på Air Liquide: “Jag drivs hela tiden att bli bättre och får samtidigt bra stöd. Det händer alltid något nytt, så arbetet är hela tiden spännande”, säger Olga.

”När jag skulle läsa vidare valde jag en språk- och handelsutbildning, och därefter en masterutbildning i ledarskap. Kanske inte en självklar utbildning på en industriell arbetsplats som Air Liquide”, säger Olga.

Tekniska och ekonomiska utmaningar

Innan Olga började på Air Liquide hade hon redan en framgångsrik karriär bakom sig på företaget ENGIE. ”Under mina första år på ENGIE deltog jag i en arbetsrotation för att lära känna de olika avdelningarna på företaget. Efter det arbetade jag som Gas Transport Manager under några år innan jag fick en tjänst där jag ansvarade för att optimera företagets kraftverk”, berättar Olga.

”Arbetet hade en teknisk sida – man var till exempel tvungen att ta hänsyn till begränsningar i produktionskapaciteten – och en ekonomisk sida med ”make or buy”-beslut om huruvida vi skulle producera el eller köpa den på marknaden”, fortsätter Olga.

”Efter åtta år på ENGIE kände jag mig redo för en ny utmaning. Jag frilansade som konsult under ett år men bestämde mig till slut för att jag ville gå tillbaka till att vara anställd igen. Lite senare hamnade jag på Air Liquide via ett rekryteringsföretag och började arbeta här i januari 2019”, säger Olga.

SIO Performance Center

Olga arbetar på energiavdelningen på SIO Performance Center i Bryssel. ”SIO står för ’Smart & Innovative Operations’. Avdelningens främsta mål är att hantera och utnyttja våra produktionstillgångar på bästa sätt och att förbättra kundupplevelsen. Jag och mina kollegor fokuserar på företagets energistrategi”, berättar Olga.

”I mina arbetsuppgifter ingår att noga övervaka energiregleringen så att vi kan utvärdera och följa upp hur den påverkar vår verksamhet. Jag trivs också med att vara inblandad i olika projekt för förnybar energi, vilket är en av åtgärderna för att nå koncernens klimatmål”, fortsätter Olga.

”På det hela taget är mina arbetsuppgifter så varierande att ingen dag är den andra lik. Samarbetet med mina kollegor – tre kvinnor och tre män – fungerar verkligen bra. Stämningen är trevlig och avslappnad och lagandan är på topp!”, säger Olga.

Balans mellan yrkesliv och privatliv

”Om man vill bli framgångsrik på ett innovativt företag som Air Liquide måste man kunna hantera alla slags utmaningar och ta till sig väldigt mycket teknisk kunskap. Det är också anledningen till att jag trivs så bra här: jag drivs hela tiden att bli bättre och får samtidigt bra stöd. Det händer alltid något nytt, så arbetet är hela tiden spännande”, säger Olga.

”Det är inte alltid helt lätt att få till en bra balans mellan arbete och privatliv, särskilt om man är tvåbarnsmamma som jag är. Men på Air Liquide fungerar det jättebra och det beror till stor del på den flexibilitet som finns här. Om jag till exempel behöver ta ledigt en halvdag när mitt barn blir sjukt är det sällan några problem. Det skapar en trevlig och konstruktiv arbetssituation som är bra för både arbetet och privatlivet”, avslutar Olga.

Läs mer om karriär på Air Liquide

Dela