”På Air Liquide får du det självförtroende du behöver för att dra igång dina egna projekt som du tror på”

Morgane Dignan, Digital Transformation & Innovation Manager
Människorna bakom
|
1 juni 2022

Morgane Dignan började arbeta på Air Liquide i det så kallade VIE-programmet (Volunteer for International Experience) och fick sedan fast anställning som chef för digitalisering och innovation.

Innan denna nya tjänst arbetade Morgane som digital projektledare i Air Liquides Transformation Team. Hon kommer att fortsätta det arbetet – där hon startar projekt kring verktyg för en smidig digitalisering – även i sin nya tjänst. Det kanske inte direkt är det självklara valet för någon som har läst grafisk design på Ecole d'art Maryse Eloy i Paris.

”Där lärde jag mig bland annat att förstå kundernas behov och svara med visuella medel”, förklarar Morgane. ”Dessa färdigheter hade jag senare användning av som AD på en kommunikationsbyrå. Efter det arbetade jag som frilansare med digitala projekt för tv, filmfestivaler och inom webbdesign. Men efter hand blev jag allt mer intresserad av den organisatoriska sidan av projekt och utmaningen att hitta personer med rätt kompetens. Jag ville samordna och därefter ta fram nya lösningar tillsammans med andra.”

Projektledning inom innovation

Morgane bestämde sig för att ta upp sina studier igen och tog en MBA, eller närmare bestämt en magisterexamen i Innovation Project Management, vid Sorbonne Graduate Business School i Paris. Därefter arbetade hon för SNCF (det statliga järnvägsbolaget i Frankrike) samt för La Paillasse, ett öppet forskningslaboratorium i Paris. Det var under denna period som Morgane för första gången kom i kontakt med Air Liquide.

”En av mina vänner arbetade som VIE i Marocko. Han var väldigt entusiastisk över sitt arbete och berättade att det kunde finnas intressanta möjligheter för mig i VIE-programmet. Jag började leta information om VIE och upptäckte att Air Liquide var ett av företagen som stöttade programmet. Ju mer jag läste om Air Liquide, desto mer lärde jag mig om företagets dynamik, ambition och positiva anda. Så jag bestämde mig för att söka.”

Tillsvidareanställning eller VIE

”Mina blivande chefer var grymt inspirerande och vi fick direkt bra kontakt och kände ömsesidigt förtroende. Arbetets innehåll var precis vad jag sökte: Jag fick hantera förändringar i nära kontakt med både medarbetare på verkstadsgolvet och chefer. Jag kunde genomföra både bra och praktiska förändringar.”

Ändå var det inte självklart för Morgane att välja Air Liquide. Istället för den tillfälliga VIE-anställningen kunde hon ha valt mellan flera olika tillsvidareanställningar på andra företag. ”Det var en chansning. Men jag fick en bra känsla för Air Liquide. Jag hade också hört att VIE-anställningen var en mycket bra väg in på företaget och att jag hade en chans att få fast anställning om jag presterade bra. Och så blev det.”

Digital & Data Science Team

”Jag arbetar som chef inom digitalisering och innovation. Med ett team på cirka 10 personer – Digital & Data Science Team, vilket är en del av Central Performance Center i Bryssel – arbetar jag för avdelningen för storindustrier på Air Liquides företagskluster för Nordeuropa och CIS-länderna (Beneluxländerna, Ryssland, Norden och Kazakstan). Teamets mål är att förbättra den operativa verksamheten och företagets prestanda med hjälp av digitala verktyg och datavetenskap. Mitt mål är fortfarande att implementera digitala verktyg för att förbättra kopplingen mellan avdelningen för central verksamhet i Bryssel och de olika produktionsanläggningarna i klustret.”

”Tidigare arbetade jag med att lansera dessa verktyg och nu är det dags att följa upp detta arbete med att vidareutveckla och optimera allt. Vi använder digitala verktyg för att hjälpa operatörer och tekniker att utföra vardagliga uppgifter på ett säkert och effektivt sätt. Men vi använder också mer övergripande verktyg för att optimera samordningen mellan olika team. Och vi tittar på innovativa lösningar som smarta glasögon, som vi vill använda för utbildningsändamål och fjärrassistans.”

Nästa generations SMR-X, en intern, digital webbplats

När Morgane inte arbetar på Evere-kontoret är hon ute på något av Air Liquides produktionsanläggningar. ”Det är viktigt att ha direktkontakt med dem som använder våra digitala verktyg, för det är så du verkligen får värdefull feedback.” Morgane arbetar också med nästa generations SMR-X-vätgasanläggning i Antwerpen. ”SMR-X kommer att bli vår första interna, digitala anläggning där vi använder nästan alla de digitala verktyg och dataverktyg som vi har utvecklat.”

”En av de fina aspekterna med mitt arbete är att jag får interagera med många olika människor, och jag lär mig mycket av dem varje dag. Air Liquides medarbetare är vanligtvis mycket engagerade. De tar sig tid att dela med sig av bra tips och värdefulla expertkunskaper.”

Gör-det-själv-metoden

”Du får mycket frihet att göra det du vill. Du kan föreslå projekt och, om de blir godkända, ansvara för att de blir genomförda. Eller så kan du ta hand om dem själv. Det var så vårt interna, digitala SMR-X-projekt startade. Det är också viktigt, och mycket positivt, att ledningen ber personer på företaget att ta fram strategiska förslag.”

”När det gäller internationella tjänster har Air Liquide mycket att erbjuda. Det finns ofta flera tjänster ute och du får bra hjälp att ta din karriär dit du vill.”

”Jag skulle till exempel vilja fortsätta arbeta med förändring och innovation på längre sikt, till exempel i en tjänst där jag får arbeta med vätgas för sjötransporter. I december 2020 gick jag med i ALLEX (Air Liquide Leading Excellence), vilket är Air Liquides utbildnings- och utvecklingsprogram. Jag hoppas kunna starta mitt första ALLEX-uppdrag utomlands och få nya utmaningar och prova nya arbetsmetoder.”

Sök jobb här!

Dela