Finn Spring redo att bli marknadsledare i Norden

“Pålitliga och engagerade samarbetspartners som Air Liquide gör det lättare att uppnå detta”.
Livsmedel & Läkemedel
|
7 mars 2019

Finn Spring Ltd. är Finlands största tillverkare av källvatten. Detta familjeföretag startade 1991 och har idag 80 medarbetare. Finn Spring Ltd. ligger i Mellersta Österbotten i Finland och producerar över 80 miljoner liter källvatten per år.

I Mellersta Österbotten finns också Multila-källan varifrån Finn Spring hämtar och buteljerar sitt naturliga källvatten. En UNESCO-studie har visat att finskt vatten har bäst kvalitet i världen. Därför är det ingen överraskning att Finn Springs vattenprodukter, som t ex Spring Aqua Premium, exporteras över hela världen. Finn Spring buteljerar rent källvatten, mineralvatten, kolsyrat mineralvatten, olika sorters läsk och kolsyrat mineralvatten smaksatt med smaker som äpple, apelsin och hallon.

Ökande volymer

Hannu Ali-Haapala, vd på Finn Spring Ltd., förklarar hur partnerskapet med Air Liquide fungerar: “Vårt samarbete började redan 1996, bara fem år efter det att vårt bolag bildades. Det hela började med flytande koldioxid, som vi använder för att kolsyra våra drycker. Volymen har ökat från ca 10 till 15 ton per år, i början av vårt samarbete, till 1 600 ton per år idag.” På fotot ovan syns Hannu-Ali-Haapala (till vänster) tillsammans med produktionschef Aleksi-Ali-Haapala.

“Vi har nyligen tecknat ett nytt kontrakt för gasleveranser till våra fabriker i Sykäräinen och Lestijärvi, eftersom vi har ökat produktionen i dessa två fabriker”, fortsätter Hannu Ali-Haapala. Vi är mycket nöjda med partnerskapet, eftersom vi vet att Air Liquide alltid lever upp till våra hårda kvalitetskrav och dessutom kan garantera leveranssäkerhet.”

Gasen som Finn Spring använder är koldioxid av livsmedelskvalitet. Den lagras på tankar som är utrustade med ett online övervakningssystem. Detta gör det möjligt för Air Liquides logistik-avdelning att hålla ett öga på den volym gas som förbrukas och utefter detta planera in leveranserna till Finn Spring.

Expertis ger mervärde

“Det ligger mycket mer i vårt samarbete än bara leverans av koldioxid”, poängterar Hannu Ali-Haapala. “Air Liquides experter är alltid redo att hjälpa oss med teknisk support. Vi utvecklar hela tiden nya vattenprodukter och använder Air Liquides gaser och expertis för att förbättra både hållbarheten på våra produkter och kvaliteten på våra förpackningar. Vi vill t ex öka hållbarheten på vitaminer (C, B6, B12, D) i våra hälsodrycker, som vi kallar Ryhti, Nätti och Puhti, genom att ersätta det resterande oxygenet i flaskan med en droppe nitrogen. Vi kommer också att använda flytande nitrogen för att trycksätta stora vattenflaskor på 5 och 10 liter, för att göra dem fastare. Detta gör att flaskorna blir lättare att hantera, förpacka och transportera.”

Han avslutar: “Inom den närmaste framtiden har vi ett flertal projekt inplanerade tillsammans med Air Liquide, för att bli ännu mer effektiva och för att öka vår kvalitet. I de flesta fall är denna utveckling knuten till våra produkter, men vi kommer t ex också att undersöka möjligheten att använda ozon för att rena vårt avloppsvatten. Vårt mål är att bli marknadsledare när det gäller källvatten i de nordiska länderna. Pålitliga och engagerade partners som Air Liquide gör det lättare att nå detta mål.”

Mer information

Läs mer om livsmedelsgaser för drycker på Air Liquides hemsida.

Kontakta vår expert!

Mats Nilsson, Business developer och Field Sales, Food & Pharma

Beställ din gas här!

Beställning flytande gas

Dela