Ledande teknik ger överlägsen hygien vid livsmedelshantering

Cryo Cabinet-skåpen har nominerats till Hygienic Design Award
Livsmedel & Läkemedel
|
11 april 2019

Myndigheter och konsumenter ställer – med rätta – allt högre krav på god hygien inom livsmedelsbranschen. Med den senaste generationen av ”Cryo Cabinet” från Air Liquide – en serie högteknologiska kryogena skåp – lanseras flera innovativa tekniker för att uppfylla dessa krav på ett optimalt sätt.

De nya Cryo Cabinet-skåpen är gjorda för att frysa, skalfrysa eller kyla stora mängder livsmedel snabbt, säkert och effektivt. I detta avseende har vi gjort allt för att göra skåpen så hygieniska som möjligt. Vårt arbete har också varit framgångsrikt. Den nya generationen Cryo Cabinet-skåp utsågs 2017 till finalist för Hygienic Design Award vid CFIA av den franska grenen av EHEDG (European Hygienic Engineering and Design Group).

30 % högre produktionskapacitet

Cryo Cabinet-skåpen – den enda skillnaden mellan dem är kapaciteten – har designats för satsvis kylning och frysning. En vagn med livsmedel placeras i skåpet för kylning. Så snart dörren stängs och startknappen trycks in, injiceras flytande kväve eller flytande koldioxid in i skåpet för att frysa, skalfrysa eller kyla innehållet. Den här processen går vanligtvis 30 % snabbare än med traditionella skåp, vilket ger lägre bearbetningskostnader.

”Vanliga kylar används i dag i stor utsträckning, men problemet är att de kyler ned och fryser in saker mycket långsammare”, förklarar Mats Nilsson, Business developer och Field Sales, Food & Pharma på Air Liquide. "Därför bildas större iskristaller i maten, vilket sänker kvaliteten på de flesta livsmedlen, till exempel kött, fisk, skaldjur, frukt och grönsaker.”

Högsta poäng för hygien

”Designen på Cryo Cabinet-serien bygger på EHEDG:s riktlinjer. Därför är Cryo Cabinet-serien en av de mest hygieniska serierna med kylar/frysar på marknaden”, fortsätter Mats.

”Skåpen är tillverkade i rostfritt stål och helsvetsade, vilket innebär att vi undviker många fogar, skruvar och muttrar där det kan fastna smuts. Handtag, lås och gångjärn är också tillverkade i rostfritt stål. Inuti skåpet används vinklar på 45° i stället för de vanliga på 90°. De är mycket enklare att rengöra, vilket minskar risken för att föroreningar blir kvar i skåpet.”

Med sinne för detaljer

”Dörrens stängningsmekanism består av ett system med en kraftig magnettätning som är enkel att ta bort (patentsökt). Magneterna sitter bakom ramen på Cryo Cabinet-skåpet, och den borttagbara tätningen sitter runt en kärna av ferritiskt rostfritt stål som attraheras och hålls på plats av magneterna.”

”Vi har också tänkt på fläkten och utsuget för överskottsgasen. Fläktarna är tillverkade i rostfritt stål och monteras med hygieniska fästen och en specialtillverkad tätning. Och utsuget är placerat på ett sådant sätt att eventuell kondens som bildas inte kan komma i kontakt med livsmedlen. På utsidan har vi försett skåpen med användarvänliga, hygieniska reglage som är enkla att rengöra och underhålla.”

Totallösning

Cryo Cabinet-serien ingår i Air Liquides lösningar för kylning och frysning och omfattar Air Liquides ALIGAL livsmedelsgaser, applikationsutrustning och teknisk support samt ett skräddarsytt Performance Serviceprogram som optimerar din process.

Kontakta vår expert!

Mats Nilsson, Business developer och Field Sales, Food & Pharma

Dela