Bytet till Air Liquides ARCAL R1-2-blandning gav ökad produktionshastighet och bättre kvalitet!

BH Svets fick ett gott råd av Air Liquides svetsexpert.
Gasanvändare - proffs & hobby
|
1 juli 2021

BH Svets AB är ett privatägt företag som ligger i Habo, en liten ort en dryg mil norr om Jönköping. Företaget är specialiserat på högkvalitativa svetsarbeten för bl a EatGood Sweden AB som säljer ugnar för hälsosam fritering.

EatGood Sweden AB marknadsför Ligthfry-ugnarna som bygger på s k Air Fry Technology, vilket innebär att man friterar med ånga och varmluft istället för frityrolja. Ugnen tillverkas för användning i restauranger, storkök, barer samt caféer, och den säljs i Europa, Nordamerika, Mellanöstern, Australien, Nya Zeeland och är på väg in i Sydamerika.

Oxidation kräver efterbehandling

BH Svets AB är involverade i produktionen av de olika modellerna av Lightfry, närmare bestämt när det gäller att svetsa samman de olika delarna av ugnarna. “När vi började svetsa ugnarna använde vi ren argon som skyddsgas”, förklarar Benny Honkala som äger BH Svets. “Det fungerade bra, men i längden blev hela arbetsprocessen tidsödande eftersom det vid användning av ren argon krävs en hel del efterarbete för att eliminera den oxidering som uppstår på stålet vid svetsningen”.

Små justeringar gav stora förbättringar

Det var därför Air Liquides svetsexpert föreslog att BH Svets skulle välja gasblandningen ARCAL R1-2 istället för ren argon. Gasblandningen består av 97,6% argon och 2,4% vätgas (H2), och även om man kan tycka att det är liten förändring, blir resultatet efter svetsningen desto bättre.

“Sedan vi började använda ARCAL R1-2 blir det inte längre någon oxidation”, fortsätter Benny Honkala (på bilden). “Behovet av efterbehandling har alltså minskat, vilket gör att vi sparar både tid och pengar. Finishen på svetsfogarna i ugnarna blir snyggare, vilket gör att slutprodukten blir mer attraktiv. Så jag kan verkligen intyga att bytet till Air Liquides ARCAL R1-2 gjorde att vi förbättrade både vår produktionshastighet och kvalitet avsevärt”.

Ända sedan 1980-talet, då BH Svets AB startade sin verksamhet, har företaget varit kund hos Air Liquide. “Vi anlitade Air Liquide från början. Det har alltid fungerat bra, och vi är mycket nöjda med den tekniska support vi får från Air Liquide”, konstaterar Benny Honkala avslutningsvis.

Använder du rätt gas?

Ja tack! Jag vill ha hjälp att välja rätt gas.


Luft är den nya oljan

Åter till Eatgood Sweden! På företagets hemsida går att läsa att affärsidén är “att utveckla teknik och produkter som möjliggör mer hälsosam tillagning av traditionella livsmedel utan att människor behöver ändra sina vanor”.

Lightfry-ugnen använder inte någon frityrolja.  Ändå är det ingen skillnad på vare sig smak eller krispighet på de pommes frites som friteras i en Lightfry-ugn, jämfört med de pommes frites som friteras med olja i en traditionell oljefritös. Skillnaden är att de pommes frites som friteras i Lightfry-ugnen innehåller nära 60% mindre fett. Lightfry-ugnen är dessutom mycket snabb och kan också användas för att göra friterad fingerfood som t ex mozzarellasticks, chicken nuggets och många andra matprodukter. Det är en fördelaktig ugn, eftersom den inte har de risker som är förknippade med oljefritöser som använder kokande olja. Den kräver enklare och billigare ventilationslösningar och är mer kostnadseffektiv i drift (inga inköp av olja och lägre elförbrukning). Dessutom är det självklart bättre och hälsosammare för slutkonsumenterna att äta luftfriterad mat.

Mer om ARCAL-gaserna

ARCAL R1-2-blandningen är bara en i raden av många ARCAL skyddsgaser från Air Liquide som används för MIG-, MAG- och TIG-svetsning. ARCAL-programmet består för övrigt av fyra standardiserade produkter som täcker en stor del av de vanligaste svetsapplikationerna, samtidigt som det omfattar en serie Tekniska skyddsgaser med gasblandningar för specifika områden, där ARCAL R1-2 ingår. Gaserna levereras på gasflaskor i olika storlekar och med Air Liquides innovativa ventiler SMARTOP, ALTOP och EXELTOP.

Köp din gas här!

Dela