Snabbare svetsning av aluminiumbåtar när Arronet valde en argon/helium-blandning

08/06/2021

Arronet båtar
Bytet från ren argon till en argon/helium-blandning blev en positiv upplevelse för båttillverkaren Arronet.

Den svenska båttillverkaren Arronet Teknik AB fick ett tips av Air Liquides svetsexpert: “Använd en svetsgasblanding med argon och helium istället för ren argon!” Sagt och gjort – resultatet blev bättre inträngning i materialet och snyggare svetsfogar, men framförallt snabbare produktion.

“Vi är experter på att bygga båtar, medan vår gasleverantör är expert på svetsgaser, konstaterar Håkan. Därför uppskattar vi de tips vi får från Air Liquides svetsexpert. Vi är alltid öppna för nya metoder som kan göra vårt arbete ännu bättre, och nästa steg skulle kunna vara en diskussion om att svetsa helt oxidfritt, eller sotfritt som vi säger”.

Arronet svetsar samman delarna till sina aluminiumbåtar med hjälp av både svetsrobot och manuell svetsning, som utförs av företagets 15 heltidsanställda svetsare. För ett par år sedan investerade företaget även i en ny plasmamaskin som kan plasmaskära, borra små hål och märka för bocklinjer och montering.

Från början använde Arronet Air Liquides standardgas ARCAL Prime som är ren argon. Men så gjorde Air Liquides svetsexpert ett besök hos Arronet och tipsade om svetsgasblandningen ARCAL 35 som består av argon med en tillsats av helium. Arronet tog tacksamt emot rådet och kunde snart lägga märke till fördelarna. Det visade sig att ARCAL 35 ger en bättre inträngning i aluminiumet och att man vid svetsning i svetsmaskinen nu kan svetsa snabbare och med bättre resultat. När man svetsar manuellt använder man dock fortfarande Prime.

Säker båt livet ut

Arronet Teknik AB har ett omfattande sortimentet av båtar aluminium, som företaget ständigt utvecklar och förbättrar. Senaste nytt är att alla båtmodeller med hytt nu har gummiupphängda styrhytter.

“Vår filosofi är att köparen ska ha sin Arronet-båt hela livet ut! Det ska vara enkelt och roligt att äga sin båt och den ska vara lättskött, snabb och av hög kvalitet. Smarta detaljer som fungerar är viktigt”, tycker Håkan von Arronet.

Arronet har sammanlagt 40 anställda. I ett nybyggt varv på över 5.000 kvm serietillverkar man över 200 aluminiumbåtar per år. Varje båt som påbörjas är beställd och utrustad efter önskemålet hos en specifik kund.

Båtarna som tillverkas av Arronet är helsvetsade och har förstärkta skrov i saltvattenbeständig marinaluminium. Detta gör båtarna starka, säkra, och underhållsfria och därmed redo för havets påfrestningar i form av väder, vind och så mycket is som båtens vikt orkar bryta.

“Säkerhet är viktigt för oss och våra båtar är byggda för att klara en tuff behandling”, poängterar Håkan. De är försedda med luftkuddar och flyter därför även om skrovet skulle vattenfyllas.

Båtar för Polisen och Räddningstjänsten

Redan 1992 startade bröderna Håkan och Niklas von Arronet sitt familjeföretag Arronet Teknik AB. De började i liten skala med att tillverka olika typer av metallprodukter. Nu, 27 år senare, är Arronet ett marknadsledande företag som tillverkar aluminiumbåtar för både privat- och yrkeskunder, som t ex Polisen och Räddningstjänsten.

Arronet är vackert beläget vid havet i Öregrund i Norra Roslagen, ca 130 km från Stockholm, 80 km från Uppsala och 90 km från Gävle. Aluminiumbåtarna tillverkas i sin helhet i Öregrund och levereras i och utanför Sverige. De båda bröderna kunde stolta ta emot utmärkelsen som Årets företagare i Östhammars kommun 2011.

Kontakta oss