Kritiska leveranser av PEMS-gaser

10/12/2019

delivery PEMS gases
Air Liquides tjänster för emissionsmätning är ett ovärderligt stöd för biltillverkare

En lyhörd och kompetent partner, som är helt insatt i de krav som gäller vid avgastester under verkliga förhållanden, och som utför sitt uppdrag på ett effektivt, professionellt och punktligt sätt, kan vara guld värd. Detta är exakt vad Air Liquides erbjudande för emissionsmätning innebär.

Avgastester under verkliga förhållanden

Efter utsläppsskandalerna inom bilindustrin, som drabbade flera biltillverkare under 2015, har myndigheterna i många EU-länder sett över testprocesserna. I tillägg till traditionell testning på rullband i verkstadsmiljö fokuserar ny lagstiftning på tester på alla typer av vägar, d v s stadsvägar, landsvägar och motorvägar. Att göra ett test som efterliknar verkligheten innebär att man monterar ett s k Portable Emission Measuring System (PEMS) på fordonet som ska testas.

Avgaserna testas medan fordonet faktiskt rör sig. För att uppnå maximal noggrannhet krävs specialgaser till att kalibrera de mycket känsliga instrumenten. Testningen är ofta schemalagd och då  finns det bara ett begränsat tidsutrymme för att göra jobbet. Att få gaserna till rätt plats vid rätt tidpunkt är då avgörande.

“... en viktig del av vårt testupplägg“

PEMS-testteam för Jaguar Land Rover uppskattar Air Liquides erbjudande, och deras talesman vittnar om hur viktig den är för deras verksamhet: “Vår testutrustning kräver mycket specifika gaser och utan dem skulle vi inte kunna göra noggranna tester.  Så att ha dessa gaser – med rätt kvalitet – tillgängliga när det krävs, är en viktig del av vårt testupplägg.“

Testerna äger rum i många olika länder och Air Liquide använder därför särskilda transporter för att leverera gaserna till olika platser i Europa, som t ex till Österrike där man gör vintertester eller Spanien där man testar avgaser under sommarförhållanden. Fördelen med Air Liquide som gasleverantör är att kunden kan lita på att leveranserna kommer dit de ska, vid rätt tidpunkt, så att biltillverkaren kan hålla schemat för sina internationella testprogram.

Air Liquides erfarna logistikteam är väl insatta i ADR/IMO:s transportbestämmelser och kan navigera genom alla variationer i lagstiftningen i de olika länderna. Air Liquides PEMS-gaser är certifierade för att uppfylla Euro 6D, Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure (WLTP) och US EPA 1065 specifikationer.

Ovärderligt

Uppgiften att transportera personal och fordon till testplatserna är en tillräckligt stor utmaning, och för Jaguar Land Rover är fördelen med Air Liquide-metoden uppenbar: “Air Liquides stöd är ovärderligt eftersom vår testpersonal kan utföra PEMS-testet utan att behöva oroa sig för leverans  av gasflaskorna.“


Vill du veta mer om specialgaser till avgastester?

Kontakta oss