Kapade kostnader när Mälardalens Plåt & Maskinbearbetning valde Qlixbi för sina svetsarbeten

Att testa är bästa sättet att lära känna en ny produkt.
Gasanvändare - proffs & hobby
|
2 juni 2022

Man kanske kan tycka att Air Liquides nya gasflaska Qlixbi ser avancerad ut på papperet. Detta kan säkert avskräcka lite vid första anblicken, men Qlixbi är mycket enkel att hantera och förstå sig på. William Eklöf, som är säljare på Air Liquide i stockholmsregionen, föredrar därför att komma ut till sina kunder och låta dem testa Qlixbi i lugn och ro. Detta fick så klart även Leo Avram, ägare till Mälardalens Plåt & Maskinbearbetning, göra, och han beslutade faktiskt där och då att börja använda Qlixbi, något han inte ångrat en minut.

Vi möter Leo och William för en pratstund och talar bl a om Leos verksamhet, hur han använder Qlixbi och hur relationen mellan de båda ser ut. Leos kunder är mestadels verksamma inom industri och transport, men han hjälper även privatkunder med att svetsa smidesprodukter som t ex grindar och staket. Det är tydligt att ingen dag är den andra lik för Leo. Därför är det extra viktigt med lösningar som är anpassade och flexibla för sådana arbetsdagar. Detta vet William mycket väl om, och han hade det i åtanke den dag han stämt träff med Leo för första gången i verkstaden för att visa en demo av Qlixbi. Något som William också förstår är att många egenföretagare inte har tid att sätta sig in i nya saker från broschyrer eller på webben. De har heller inte tid att hitta nya lösningar, även om de skulle behöva, utan kör på med det man alltid gjort.

De direkta fördelarna Leo upplever är den ökade säkerheten då man med Qlixbi inte kan koppla in fel gasflaskor och därmed sänker tröskeln när de anställda ska hantera flaskorna. Dessutom finns en säkerhetsspak som visar om ventilen är öppen eller stängd. Man kan också lätt se om gasen börjar ta slut genom en färgindikator som växlar från grönt till rött när flaskan börjar bli tom. Ergonomiskt är den något utöver det som tidigare erbjudits på marknaden, då Qlixbi-connectorn snabbt och enkelt klickas på flaskan och dessutom kan rotera 360 °.

Leo har definitivt också kapat kostnader sedan han började använda Qlixbi. Han ler brett och säger att han halverat sina kostnader, men William skrattar lite och säger att det nog är mer 20-40% som Leo har sparat. Det är härligt att se hur de över tid har byggt upp en relation som handlar om att lösa saker tillsammans men också att kunna vara ärliga och raka. Leo rycker något på axlarna och tycker ändå han sparat mer än William säger. Inräknat att han numera använder 33-liters flaskor med 300 bar i stället för de traditionella 50-liters flaskorna med 200 bar, blir det så klart kostnadseffektivt på många plan. Det gäller ju inte bara flaskan i sig utan även tiden Leo sparar på att slippa byta flaskor lika ofta. Den ergonomiska effekten kommer även att kunna bespara honom och hans anställda eventuella arbetsskador och slitage på kroppen längre fram. Så kanske Leo har rätt när det gäller besparingar, om man räknar in alla aspekter.

Läs mer om Qlixbi här

Dela