IKEA odlar sin egen sallad med hjälp av klimatsmart gas

24/03/2022

IKEAS sallad
IKEA använder Green Origin Inside ALIGAL 2 (koldioxid) från Air Liquide för att odla sallad till varuhusets matsal och restaurang, allt för att främja återvinning och undvika matsvinn

IKEA-varuhuset i Malmö vill arbeta ännu mer cirkulärt, också när det gäller de egna köken. Och vad kan vara mer lokalt än att odla sin sallad med hjälp av avancerad teknik och klimatsmart gas i en container direkt på varuhusets parkeringsplats?

En banbrytande container

IKEA har placerat en container utanför sitt varuhus i Malmö. Som ett led i Ingka Groups strategi för att minska matsvinn och främja återvinning bestämde sig IKEA för att odla sallad till sin matsal och restaurang direkt på parkeringsplatsen. Den högteknologiska containern är bara 30 m² men tack vare ett roterande golvsystem i flera nivåer ger det en odlingsyta på upp till 63 m²!

Viktiga förutsättningar för odling – som fukt, ljus, näringsämnen och koldioxidnivåer – mäts med en rad sensorer och går att fjärrstyra noggrant. Salladen som odlas i det här hydroponiska systemet förbrukar bara 10% av vattenförbrukningen vid konventionella metoder.

Efter bara en och en halv månad har IKEA redan skördat ca 12 kg sallad per dag! Det ger flexibilitet att enbart producera det som förbrukas, för att minimera matsvinnet, samtidigt som behovet av vägtransporter försvinner, något som vanligtvis bidrar till en betydande del av slutproduktens koldioxidavtryck.

Koldioxid från biologiska källor ger fotosyntesen en boost

Den extra koldioxid som krävs för optimal växtodling är förstås klimatsmart ECO ORIGIN Inside. Koldioxiden absorberas av bladen och tillsammans med vatten, ljus och näringsämnen – och de rätta omgivningsförhållandena – bildas ny växtvävnad. Den komplexa kedjereaktionen som kallas fotosyntes leder så småningom till att syre släpps ut i atmosfären och fräsch, välsmakande sallad kan växa!

Kontakta oss