Så förlängs livsmedlens hållbarhet

09/10/2020

MAP

Att välja och utforma lämpliga förpackningar för en livsmedelsprodukt är ingen lätt uppgift, särskilt då förpackningens kvalitet och utseende har avsevärd betydelse för produktens framgång. En av de viktigaste parametrarna när det gäller kvalitet är naturligtvis hållbarheten. Längre hållbarhet är givetvis inte bara fördelaktig för tillverkaren, utan även för konsumenten.

Ett mycket effektivt sätt att förlänga hållbarheten på livsmedel är att använda förpackningar med modifierad atmosfär (MAP, modified atmosphere packaging). Denna teknik innebär att den atmosfäriska luften i förpackningen ersätts av en gas eller en gasblandning. Studier visar att livsmedlens hållbarhet är upp till fyra gånger längre i förpackningar med modifierad atmosfär jämfört med livsmedel som packats i luft.

”MAP-utvecklingen påbörjades redan på 1980-talet”, förklarar Andy Augustus, marknadschef för Food & Pharma NEC på Air Liquide. ”Sedan dess har Air Liquide ytterligare utvecklat och förfinat denna teknik.”

Varför använda MAP?

MAP förlänger avsevärt livsmedlens hållbarhet och gör att livsmedlet kan bibehålla sitt färska och fräscha utseende. MAP bidrar till att bevara livsmedlets färg, smak och näringsegenskaper i och med att produktens mikrobiella, enzymatiska och fysiska nedbrytning bromsas.

MAP innebär vidare att inga kemiska konserveringsmedel behövs, och att matsvinnet kan minskas. Den förlängda hållbarheten – upp till fyra gånger längre än med vanliga metoder – medför nya viktiga möjligheter såsom minskade kostnader för logistik (lagring och leverans) och produktion (optimering av produktionsscheman), samt möjlighet att utöka distributionsområdet eftersom längre transporttider inte längre är ett hinder.

Brett tillämpningsområde

MAP är till fördel för de flesta livsmedelsprodukter som är känsliga för nedbrytning när de utsätts för luft, till exempel:

  • kött- och fågelprodukter
  • färdiglagad mat (pizzor, pajer, tillagade maträtter, smörgåsar)
  • mejeriprodukter (skivade och rivna ostprodukter, mjölkpulver)
  • bageriprodukter (bröd, bakverk, kakor, färsk pasta)
  • torrskaffning (nötter, kaffe, pulvermos)
  • färsk frukt och grönsaker (salladsblad, riven morot, fruktsallad)
  • fisk och skaldjur (fiskfiléer och hel fisk, bearbetade skaldjursprodukter)

MAP lämpar sig för alla förpackningsstorlekar, både storförpackningar och portionsförpackningar.

Vanliga MAP-gaser

”Den gasformiga atmosfären som används vid MAP består antingen av en enskild gas (kväve, koldioxid, oxygen eller argon) eller en gasblandning”, fortsätter Augustus. ”Den bästa lösningen kan fastställas utifrån produkttyp, förpackningsmaterialets kvalitet, lagringstemperatur och tillverkarens målsättning. Denna process är kanske inte alltid så enkel som den ser ut. För ost krävs till exempel olika gasblandningar beroende på om den är riven, skivad eller i bit.”

”Koldioxid är en uppenbar kandidat för MAP, eftersom den begränsar tillväxten av bakterier och bromsar bildandet av mögel. I vissa fall är det tillrådligt att kombinera koldioxid med kväve, eftersom detta förhindrar att förpackningen kollapsar när koldioxiden löses i vatten eller fett.”

”Enbart kväve används också i stor utsträckning för MAP. Gasen ersätter syret i förpackningen och förhindrar därmed oxidativa reaktioner. Vidare begränsar kväve tillväxten av luftburna bakterier och ger mekaniskt skydd åt ömtåliga produkter. Argon har liknande fördelar, men bromsar andningsfrekvensen för färska grönsaker i större utsträckning än kväve, vilket har en positiv inverkan på hållbarheten.”

”Syre är ett mindre uppenbart val för MAP, men har i vissa fall viktiga fördelar. Syre är till exempel idealiskt för att bibehålla den ljusa färgen på rött kött, vilket är en viktig faktor vid beslut i inköpsprocessen. För att förhindra mikrobiell nedbrytning och oxidation måste syre användas i kombination med koldioxid. Syre är också viktigt för andningen hos färsk frukt och grönsaker, och kan användas för att förhindra tillväxt av patogena bakterier i fiskprodukter.”

Vad Air Liquide kan bidra med

”Air Liquide har med åren byggt upp en databas som innehåller mer än 1 500 kundreferensfall med MAP. Detta ger oss möjlighet att leda våra kunder i rätt riktning. Det är dock lämpligt att genomföra MAP-tester med olika gasblandningar, parallellt med kvalitetskontroller och mikrobiella analyser för att fastställa den bästa kombinationen.”

”Vi erbjuder livsmedelsförädlare skräddarsydda lösningar och teknisk kunskap för att hjälpa dem med förpackningsteknik och val av förpackningsmaterial, produktionskapacitet, storlek och form på produkten, önskat produktutseende, förväntad hållbarhet och logistiklösningar. Med hjälp av våra internationella och lokala livsmedelsexperter kan vi besvara alla möjliga frågor avseende MAP-teknik. Dessutom erbjuder vi processtjänster, däribland provningar, analys av förpackningsatmosfär och granskning av förpackningsinstallationer”, avslutar Augustus.

Kontakta vår expert!

Vill du veta hur MAP kan förbättra din verksamhet? Kontakta våra experter , för mer information.

Kontakta oss